Aluminijumske ili čelične felne u zimskom periodu? Vozači koji na svojim automobilima imaju aluminijumske felne znaju koliko one mogu biti osetljive, naročito u zimskom periodu.

Sneg, rizla, so, niske temperature, rupe koje se otvaraju na putevima zimi – sve ovo su stvari koje mogu izazvati velike probleme i nepredviđene troškove ukoliko se odlučite da i zimi vozite na aluminijumskim felnama.

Čelične felne su ekonomične, mogu podneti velika naprezanja i lako se održavaju. Iako mnogi smatraju da su alu felne superiornije, usavršene čelične felne se danas po mnogim elementima približavaju alu felnama.

Aluminijumske ili čelične felne?

Većina vozača tokom zimskog perioda uglavnom odabere čelične felne, ali oni kojima estetika vozila igra glavnu ulogu svih 12 meseci u godini ne odustaju od svojih omiljenih alu točkova.

Čelične felne su čvršće i lakše podnose zimske uslove vožnje i niske temperature. Čelične felne su daleko jeftinije od aluminijumskih pa se njihovo montiranje zimi itekako isplati. Ukoliko zaista ne želite da narušite izgled vašeg vozila, pronađite neke dobre ratkapne.

Na neravnom putu, kada vozilo prelazi preko predmeta koji leže na putu ili upada u rupe, bolje je imati čelične felne jer one imaju veću sposobnost savijanja od alu felni. Čelične felne su elastične, amortizuju udarce i štite karoseriju automobila od deformacija što  je vrlo bitno za bezbedno kretanje.

Aluminijumske ili čelične felne

Aluminijumske ili čelične felne

Ako se ipak, iz bilo kod razloga, odlučite da zimu provedete na aluminijumskim felnama, vodite računa da ih češće održavate i perete jednom nedeljno.

Interesantan test razlika između ove dve vrste felni napravila je ekipa finskog YouTube kanala Hydraulic Press Channel.

Ovaj put pod njihovom hidrauličnom presom našle su se aluminijumska i čelična felna kako bi saznali koja je snažnija i pre svega kako se ponašaju pod velikim opterećenjem.

Dok se čelična samo savije, aluminijumska puca, stoga su čelične felne bolja opcija za zimske uslove vožnje u kojima su manje nezgode češće.

Naravno, veliki deo udarca na sebe preuzima i guma, pa je vrlo važan izbor, kvalitet, starost i nivo pritiska pneumatika.