BMW 220d Gran Coupe je jedan od najnovijih dizela koji se pridružio evropskoj BMW floti, tako da Evropljani i dalje uživaju veći broj različitih modela za razliku od Amerike gde su BMW-ovi dizel automobili “zabranjeni”.

Novi BMW 220d Gran Coupe ima početnu cenu od 40.000€. MSport paket pomera cenu na nekih 44.000, a ako poželite neke 19-inčne felne i dodatne pakete opreme, cena se lako penje na preko 50.000€ i već ulazi na teritoriju serije 3.

Tu se postavlja pitanje, hoće li kupci odabrati novi Gran Coupe pre nego ikonu kao što je serija 3?

BMW serije 2 Gran Coupe deli većinu svojih delova i filozofiju sa obnovljenim hatchback-om serije 1. Od arhitekture pogona na prednjoj osovini, do prednjeg dela vozila i nekih unutrašnjih komponenti, ova dva modela su veoma povezana. Seriju 2 izdvaja nešto duži karoserijski prostor, kupe linija krova i viši prtljažnik.

Budući da je manji od serije 4 Gran Coupe, serija 2 DC napada direktno konkurenta Mercedes-Benz CLA i Audi A3 limuzinu.

BMW 220d Gran Coupe – Čudan ali funkcionalan dizajn

Gran Coupe serije 2 neće vas zadiviti svojim izgledomna prvi pogled. Na njegov dizajn snažno utiče platforma pogona na prednjoj osovini i potreba da svoj DNK deli sa serijom 1. Naravno, M Sport paket dodaje malo više ukusa svojim agresivnim stilom i dodatnim aero-bitovima.

Uprkos činjenici da pogon na prednjoj osovini izražava visoku liniju haube, ipak ima uravnotežen oblik.

Zadnja svetlosna grupa je “mršava” i široka, sličnog dizajna kao kdo BMW X6. Prtljažnik je malo viši od onog što bismo želeli videti kod nekog BMW modela i to je uglavnom i najčešća pritužba na dizajn zadnjeg dela vozila.

Enterijer je zapravo kombinacija između modela G20 (serija 3) i nove serije 1. Svakako je to premijum dizajn i enterijer je prepun tehnologije. Volan je isti kao i svaki drugi kod BMW vozila sa paketom opreme M Sport. Naravno, iDrive ekran je takođe iz najnovije tehnologije kojom BMW raspolaže.

Mesta na zadnjoj klupi nude dovoljno prostora i udoban položaj sedenja i za odrasle osobe. Prtljažnik ima zapreminu od 430 litara i vrlo je praktičan za utovar zahvaljujući velikom poklopcu prtljažnika i ravnoj utovarnoj ivici.

Dizel agregati

Dizeli će verovatno u budućnosti nestati, ali za sada se očekuje da će BMW 220d biti najpopularniji model Gran Coupe koji se prodaje u Evropi. Ovaj model dolazi sa 2,0 litarskim agregatom sa 190 KS. Potrošnja je oko 4,5 litara na 100 kilometara i dostupan je samo sa 8-stepenim automatskim menjačem.

Što se tiče ljubitelja stare škole BMW-a, još uvek postoji veliki izbor modela sa pogonom na zadnjoj osovini i to je prava lepota velikog BMW voznog parka: mnogo izbora za svačiji ukus.