Novi sistem naplate parkiranja – Od ponedeljka, 03. avgusta, JKP „Parking servis“ uvodi novi sistem elektronske kontrole i naplate parkiranja – eParking.

Vozačima koji nisu platili parkiranje u zoniranom području ili su prekoračili vreme dozvoljenog parkiranja, kontrolori više neće ostavljati dnevne parking karte na šoferšajbnama automobila, već će izdavati elektronske dnevne parking karte (eDPK).

BEZ KAZNI NA ŠOFERKAMA: Obratite pažnju, počinje novi sistem kontrole i naplate parkinga u prestonici

Novine u kontroli i naplati parkiranja uvode se prema Odluci o izmenama i dopunama Odluke o javnim parkiralištima. Cilj prelaska na novi sistem elektronske kontrole i naplate parkiranja jeste modernizacija rada „Parking servisa“ u skladu sa tendencijom Gradske uprave da se digitalizuju usluge komunalnih preduzeća i celokupnog poslovanja u okviru eUprave i promocije Beograda kao „pametnog grada“ (smart city), a u skladu sa ekološkim principima.

O izdatim eDPK vozači će istog trenutka moći da se informišu na sajtu Preduzeća parking-servis.co.rs, gde mogu da izmire obaveze direktnim onlajn plaćanjem.

Kao i do sada, ukoliko dugovanje izmire u roku od 8 dana, ostvaruju pravo na popust u iznosu od 50%. Obaveštenje o izdatoj eDPK, vlasnici vozila će dobijati i na kućnu adresu, takođe sa popustom, ali „Parking servis“ apeluje na građane da koriste ovaj vid beskontaktnog plaćanja.

Kao i do sada, vozači će moći da plate parkiranje slanjem SMS poruke, ali i kupovinom e-karte na kioscima ili putem nove aplikacije „Parking servisa“, koja će od sledeće nedelje biti dostupna za preuzimanje.

Novi sistem naplate parkiranja – KAZNE za parkiranje ostavljene na šoferkama vozila odlaze u istoriju.

U ulicama užeg i šireg centra Beograda uvedene su zone sa vremenskim ograničenjem, dok je u delovima grada, manje opterećenim saobraćajem, uvedena kategorija opštih parkirališta izvan zoniranog područja.

Vremensko ograničenje kontrole i naplate parkiranja primenjuje se radnim danom od 07 do 21 sat i subotom od 07 do 14 sati po zonama:

  • u zoni A – 30 minuta
  • u crvenoj (prvoj) – 60 minuta, uz mogućnost produženog parkiranja od 30 minuta
  • u žutoj (drugoj) – 120 minuta, uz mogućnost produženog parkiranja od 60 minuta
  • u zelenoj (trećoj) – 180 minuta, uz mogućnost produženog parkiranja od 60 minuta.

Produženo vreme parkiranja, vozač može da plati tek 5 minuta pred istek vremenskog ograničenja zone u kojoj je parkiran, po posebnoj ceni. Posle isteka predviđenog (plaćenog) vremena za parkiranje, vozač je obavezan da napusti parking mesto i u narednih 30 minuta ne može da plati parkiranje u istoj zoni.

Posle 17 časova parkiranje je besplatno na oko 400 parking mesta treće zone u ulicama oko Kliničkog centra Srbije (u Pasterovoj ulici – od Resavske do Bulevara oslobođenja, dr Subotića – od Deligradske do Bulevara oslobođenja i u Deligradskoj – od Pasterove do dr Subotića).

Opšta parkirališta izvan zoniranog područja (tzv. plava zona) pružaju mogućnost vozačima da  parkiraju  onoliko sati koliko to žele. Naplata parkiranja primenjuje se radnim danima od 8 do 21 čas (na pojedinim parkiralištima od 8 do 17 časova), subotom od 8 do 14 časova, u skladu sa vertikalnom saobraćajnom signalizacijom.